לרגל "אדונים ומשרתים" אוטופיה מארחת את
שכפולים // Replicants
החל מ 16:00 // רפי, תדר
פופ-אפ לתערוכת אמנות דיגיטלית בינלאומית, גלריית Epoch
במסגרת "אדונים ומשרתים" מארחת אוטופיה תערוכה החוגגת בלבול ואמביוולנטיות בין אדם ומכונה, פיסי ודיגיטלי, טכנולוגי ואמנותי, אנושי ורובוטי.
שם התערוכה נובע משמם של האנדרואידים המהונדסים-גנטית – הבדיוניים – ביצירת המופת הקולנועית "בלייד ראנר" (1982, רידלי סקוט). הסביבה האסתטית של התערוכה שואבת השראה מהסרט (לוס אנג'לס דיסטופית בשנת 2019 העתידית) בעוד היא משעתקת 'פיסית' את הסביבה העירונית של Queens Road Central, הרחוב בהונג קונג בו ממוקמת גלריית וואו (Woaw) בה מוצגת התערוכה (גם) פיזית.
בהונג קונג, תל-אביב ובאינטרנט, בכל מיקומיה התערוכה מוצבת באזורי ספר (גיאוגרפי, פוליטי, חברתי, משפטי, זהותי), מרחבים לימינאליים שבין מציאותי לוירטואלי, והיצירות שבה עוסקות באופיים ומגבלותיהם של שעתוקים טכנולוגיים, בהדי הממשי בדיגיטלי, ביחסי אדם ומכונה ובגמישות ונזילות האבחנות שבין לבין לבין לבין.
מדריכים ילוו את התערוכה, יעניקו דברי הסבר וסיורים מודרכים. עוד יתקיימו בחלל התערוכה שתי הרצאות שיעניקו עומק וקונטקסט.
18:00 // הגברים שמכרו את הירח // עדן קופרמינץ
איך המדע הבדיוני המציא את הדיסטופיה של ימינו ואיך מדמיינים עתיד טוב יותר
עם תביעת המונח hyperstition העניק הפילוסוף השמרן ניק לנד (Nick Land) שם למה שעשירי העולם יודעים כבר עידן ועידנים: מי שמחזיק בדמיון, מחזיק לא רק בהווה אלא גם בעתיד. אין זה מקרה שכתביו של לנד וממשיכי דרכו מאסכולת התאוצנות (accelerationism) נוטים לעסוק גם במדע בדיוני – הדרך הטובה ביותר לשליטה בדמיון היא השליטה במדיה המרכזית העוסקת בו. אותן שאיפות הביאו גם את אילון מאסק, פיטר תיל, ג'ף בזוס ושלל חבריהם להיות מעריצים שרופים וציבוריים של יצירות מדע בדיוני ופנטזיה מסוימות, דוגמת "מסע בין כוכבים", "ריק ומורטי", "מלחמת הכוכבים", "שר הטבעות", ספריו של ניל סטיפנסון, רוברט היינלין, פיליפ ק. דיק והמהדרין יוסיפו – איין ראנד.
בהרצאה נעמוד על הקשר שבין עשירי העולם של ימינו, ההגמוניה התרבותית העכשווית, והמדע הבדיוני; נתחקה אחר השימוש התרבותי והאידיאולוגי שאלו עושים במדע בדיוני. ננסה להסתכל גם על הביצה וגם על התרנגולת, היינו הדרך בה יצירות המדע הבדיוני סללו את הקרקע התרבותית אשר אפשרה את המיתוסים על גבם סוג מאוד מסוים מאוד של בני אדם, סוג זה של עושר ועשירים, ענקי עמק הסיליקון, בנה אימפריות, על גבינו.
20:00 // לא הרצאה על צעצועי מין: רובוטים, תשוקה, ומחויבות הדדית // ד"ר קרן עמרי
מאז מריה של מטרופוליס (פריץ לנג, 1927) דרך R2-D2 של מלחמת הכוכבים ועד למכשיר האיירובוט (iRobot) שמנקה אחרינו בבית, הרובוט תמיד קיבל משמעות מעצם פועלו. עם זאת, רובוטים היום כרוכים בפרטים הכי אינטימיים של חיינו: מפֶמ-בוטס שמהוות מושא לתשוקה ועד לננובוטס שחודרים לתוך גופנו. בהרצאה זו אפרוש מודל אחר לחיים משותפים עם רובוטים ובו הסובייקט האנושי מרפה מהכוח במערכת יחסים היררכית ובמקום זאת פותח אפשרות לסוכנות משותפת ומחויבות הדדית. דרך נקודות המפגש העדינות והאינטימיות יכולה להיווצר הבנה חדשה של חברה וקהילה ושל התפקידים השונים בה.
אוצרות: פיטר וו (Peter Wu), גלריית אפוק // Epoch Gallery
אוצרות מקומית: גילי רון (Gili Ron), אוטופיה // Utopia
בהשתתפות: גלתיאה (Galath3a, גילי רון ואירינה בוגדן), דוקטור וו (Dr. Woo), ג'ניפר ווסט (Jennifer West), צ'יאנצ'ן יה + טיארה ריבו (Qianqian Ye + Tiare Ribeaux), הונג יו-האו (Hung Yu Hau), קטיה נוביטסקובה (Katja Novitskova), גורדון צ'אנג (Gordon Chung), שותפות קייקן (Keikan), פס קול מקורי מאת קונרד בלאק (Konrad Black).
הדרכה: אורי דרוקמן, אחינעם וירט
הנחייה: מיה מגנט