מנהל פסטיבל אוטופיה למדע בדיוני ועמותת אוטופיה. מנהל פרויקטי תרבות, עורך תוכניות, מפיק ויועץ אמנותי, כותב ומרצה אודות טכנולוגיה וחברה, מדע בדיוני והעתיד.
בתאריך 29.8.2020 התכנס הצוות הבכיר של נויראלינק – מדעני מוח, מהנדסים, היזמים המובילים בראשות מאסק – לאירוע הצגה פומבי. מאסק הציג את החזון, סקר את הישגי החברה ואת האתגרים הטכנולוגיים והרגולטוריים ואז הזמין את הצוות כולו לבמה. יחדיו ענו לשאלות הציבור, מטוויטר במשך למעלה משעה. עם סיום, בעשר הדקות האחרונות של האירוע, נשאלו כל הנוכחים שאלה אחת זהה – מהו היישום בראשְ ה"וויש ליסט" האישי שלכם עבור ניוראלינק? למה אתם הכי מצפים לו, מחכים לו, עובדים למענו? התשובות היו מדהימות, נעו בין המופלא לביזאר, תקוות תמימות ושאיפות מופרכות, אוטופיה ודיסטופיה.
בתאריך 26.2.2022 התכנסו במסגרת אירועי אוטופיה בתדר 2022 > אדונים ומשרתים ידידות וידידי הפסטיבל לאירוע מיוחד שהחל בהקראה דרמטית של התשובות שניתנו בשלב השאלה הזהה, לאחריו שיתפו בתגובות ובתובנות בעקבות הטקסט המוזר. התפתחה שיחה מרתקת על ממשקי אדם/מכונה, מוח/מחשב, אנושיות/טכנולוגיה, על הבשורה לעתיד שמציג ומייצג אילון מאסק, על בינה מלאכותית, יצירתיות ופסיכדליה, רצון חופשי וגורל, כסף ואהבה, חזירים, קופי מקוק, ומשחקי מחשב. בהשתתפות: צליל אברהם, ד"ר עדו הרטוגזוןְ, ד"ר ליאור זלמנסון, מושון זר-אביב, אביתר חלימי, בועז לביא, ד"ר רומי מיקולינסקי, פרופ' דורון פרידמן ובהנחיית ד"ר ג'רמי פוגל.
כאן בהמשך התמליל כפי שתורגם לעברית ונערך ע"י אורי אביב. נלקח חופש אמנותי בהצגת הנפשות הפועלות ובהבאת שני קטעים נוספים מתוך הפרזנטציה בת השעה אל החלק הסופי, שהוצג באירוע אוטופיה בתדר.
עוד תמצאו בהמשך את הנפשות הפועלות ועדכון – מה קרה מאז ועד היום.
הקשר הנוירוטי > מחזה אבסורד שקורה באמת
מנחה האירוע (לקהל): בתום הפרזנטציה המראיינת מוסיפה שאלה אחת אחרונה המופנית לכל הצוות הבכיר של נויראלינק שעל הבמה – מהו היישום שנמצא בראש ה"וויש ליסט" עבורכם, לאורו אתם עובדים, מקווים שהמכשור של נויראלינק יאפשר, בבוא העת?
התשובה הראשונה היא מדן. חיפשנו וחיפשנו, אבל אנחנו לא יודעים מי זה או מה הוא עושה.
דן: הרקע שלי הוא בנוירולוגיה חזותית ואחד הדברים שאני חושב שיש להם פוטנציאל רב עבור נויראלינק הוא בפיתוח פרותזות ויזואליות עבור אנשים שסובלים מפגיעה בראייה. נוכל לחבר מצלמה ישירות לקליפת המוח הראייתית ולגרות את האזורים הרלוונטיים באמצעות אלפי ועשרות אלפי אלקטרודות ולשחזר איזושהי חוויה ויזואלית מוחשית. עם הזמן אולי נוכל להשתמש באותה הטכנולוגיה עבור אנשים בעלי ראייה תקינה, כדי לייצר מציאות רבודה בסגנון "הטרמינייטור", עבור בני אדם.
מאסק: אם אוכל רק להוסיף, לאורך זמן נוכל אפילו להעניק ראיית-על, תוכלו לראות אולטרה-סגול, תת-אדום, רדאר, תנו תדר ותוכלו באופן דינאמי לכייל את החיישן ולראות טווח ערוצים, וממש להיות בעל ראיית-על.
מנחה האירוע (לקהל): הדובר הבא הוא דונג-ג'ין זאו (Dongjin Seo), דיג'יי בקיצור, מייסד-שותף של נויראלינק וסמנכ"ל שתל (Founding Member and VP Implant), בעל דוקטורט מברקלי בהנדסת חשמל ומדעי המחשב וברשימת החדשנים המובילים של MIT מתחת לגיל 35 (MIT TR35).
דיג'יי: עבורי היישום הוא טלפתיה. נדרש מאמץ עילאי להעביר מחשבות לרצף מילים וזה יוצא החוצה דחוס לחלוטין. להיות מסוגל להעביר מחשבה בלי הצורך לדחוס אותה לתוך מילים, בלי כל המנגנונים האלה, זה יהיה נהדר.
מאסק: כשהתראיינתי למגזין Wired בנוגע לנויראלינק אמרתי conceptual telepathy אבל זה נשמע ותומלל בתור concentual telepathy. מן הסתם זה יהיה בהסכמה (צחוק מגושם), לא נרצה שאנשים ישלחו סתם דברים לתוך המוח שלך בלי הסכמתך. הרבה מכוח החשיבה שלנו, של המוח שלנו, מנוצל לדחיסת המחשבות שלנו אל תוך מילים. אם חושבים לרגע על קצב הנתונים של מילים. למילים יש קצב נתונים נמוך מאוד, אנחנו משקיעים כמות עצומה של מחשבה לדחיסת המושגים והרעיונות שבראש שלנו אל תוך מילים, ואז בקצב איטי ביותר, מדברים, דיבור הוא כל כך, כל כך איטי. נוכל למעשה לשלוח את מחשבות האמת שלנו, מן הסתם תהיה לנו תקשורת כל כך הרבה יותר טובה, נוכל להעביר את המחשבות האמיתיות, הרעיונות האמיתיים שלנו, ללא דחיסה, אל אדם אחר.
מנחה האירוע (לקהל): הדובר הבא הוא איאן או'הרה (Ian O’Hara), מנהל רובוטיקה (Director of Robotics) בחברה. לאו'הרה תואר שני בהנדסת מכונות מ UPenn והוא בעל מומחיות במכהטרוניקה.
איאן: התרגשתי מההתחלה מהתועלות הצדדיות של המכשירים האלו. כמו אוסצילוסקופ ללוח מעגלים מודפס. רק בכך שאנחנו שם ונוכל לראות מה אשכרה קורה בפועל, נוכל ללמוד המון על האופן בו המוח עובד. זה לא רק שדרוג של בני אדם, אלא נעשה בזה שימוש כדי ללמוד המון על מחלות נוירולוגיות, זה מרגש מאוד עבורי.
מנחה האירוע (לקהל): הדובר הבא הוא פול מרולה (Paul Merolla), מייסד-שותף של נויראלינק. הוא מגדיר עצמו כבעל כמה כובעים בחברה, הוא עבד קצת על העיצוב הדיגיטלי של הצ'יפים (digital chip design) ולאחרונה עובד יותר על חלק מהאלגוריתמים שמיועדים לפענח את הסיגנלים מהמוח.
פול: אם להמשיך את מחשבותיו של אילון, אני מאמין שהרבה מאיתנו חשים שיש לנו יצירתיות עצומה שכלואה במוח שלנו. אנחנו יכולים לעצום את העיניים ולדמיין סצינה מדהימה, דמויית-ציור-של-דאלי, אבל אם ארצה להראות את זה למישהו, זה ידרוש שנים של עבודה ביצירת הכישורים הטכניים הנדרשים, אבל בהמשך, בפוטנציה, עם מספיק אלקטרודות במקומות הנכונים, נוכל להתחיל ולהתחבר אל הקונספטים הגלמיים האלה, אל הווקטורים המחשבתיים האלה, לפענח אותם ולהעביר אותם לאנשים אחרים, זה יוכל להיות לאמנות, הוזכרה מוסיקה ואפילו להנדסה, להעביר למישהו מודל תלת-ממדי.
מנחה האירוע (לקהל): הדובר הבא כלל לא הוצג. אנחנו אפילו לא יודעים איך קוראים לו. בבקשה.
עובד נויראלינק: אחד הדברים שאני מצפה להם הוא שהמוצר הזה עם הזמן ייראה פחות כמו טכנולוגיה ויותר כמו ביולוגיה, כדי שיתחבר בצורה חלקה ככל שניתן עם המוח, יציב לאורך זמן ארוך ושהגירויים שישלח יהיו כמה שיותר מדויקים ורב-ממדיים, כך שבסופו של דבר המוח לא יידע אם הוא מגורה מחוץ או מפנים, נסיים במיזוג מוחלט.
מנחה האירוע (לקהל): הדובר הבא הוא ד"ר ג'ואי או'דוהרטי (Joey O’Doherty), מדען מוח ומהנדס מוח (Neuroscientist and Neuro-engineer).
ג'ואי: אם להמשיך את המחשבה על גירוי, המוצר שלנו יכול לקרוא ולכתוב בכל ערוץ, בו-זמנית לגרות ולהקליט, זו בעיה הרבה יותר מאתגרת ממה שאולי היא נדמית, אבל זה גם מרגש מאוד מבחינת האופקים שזה פותח, זה ממש העניין בממשק עם מערכת העצבים, אני ממש נרגש לשימוש בזה.
מנחה האירוע (לקהל): הדוברת הבאה היא אשה! שמה רובין יאנג (Robin Young), היא מהנדסת מכאנית (Mechanical Engineer) ומובילה את צוות המכניקה, האריזה וההרכבה של השתל – עיצוב וייצור המכשירים בפועל.
רובין: אני נרגשת מהסקלביליות של המוצר, אנחנו עושים הכל in-house בעצמנו, אז יכולים להתרחב לעוד ערוצים, עוד אזורים במוח וכו', ואני ממש מתעניינת מלפתור בעיות כמו חרדה או דיכאון או למשל, להסיר פחד. אני אתלטית ויהיה נחמד ללכת לטיפוס הרים בלי פחד.
מאסק: אולי קצת פחד…
רובין: אולי, קצת. וגם יהיה ענק אם נוכל לגרום לחזירים לעוף!
מנחה האירוע (לקהל): הדובר הבא הוא מת'יו מקדוגל (Matthew MacDougall), מנתח מוח ראשי (Head Neurosurgeon) בנויראלינק.
מת'יו: אני חושב שיש לנו הזדמנות נהדרת לצמצם את הסבל האנושי לפרומיל ממה שהוא היום, בכל מיני דרכים, ראשית כל כאב, מהות הסבל. נוכל אולי לשלוט בכאב, אבל כל מיני מחלות וכל מיני סוגים של סבל בעולם, מכשיר נויראלינק יוכל לעזור בהם.
מאסק: כל הדברים האלו נהדרים עבור נויראלינק. ברמת המין האנושי זה יהיה חשוב עבורנו להבין כיצד אנו מתקיימים לצד ויחדיו עם בינה מלאכותית מתקדמת, ואני חושב שלהשיג איזושהי סימביוזה עם AI, כשיש לנו שכבת AI שלנו עצמנו, שכבה שלישית של עצמנו מעל המערכת הלימבית והקורטקס, ושהסימביוזה הזו תהיה טובה בכך שעתיד העולם מוכרע ע"י הרצון המשותף של כל בני האדם על פני כדור הארץ, זה כמובן העתיד שהיינו רוצים, להכריע קולקטיבית כסכום הרצונות המשותפים שלנו, כך שזה חשוב מבחינת האיום הקיומי על המין האנושי, להגיע לסימביוזה חיובית עם הבינה המלאכותית, וזה להערכתי הדבר הכי חשוב שמכשיר כמו זה יאפשר לנו להשיג.
מנחה האירוע (לקהל): הדובר הבא הוא מקס הודאק (Max Hodak), נשיא נויראלינק.
מקס: אני חושב ש… האם אדם קטוע ארבע-גפיים, האם השתל יהיה מספיק טוב כדי שאדם כזה יוכל לשחק סטארקרפט? זו הגדרת משימה פונקציונלית די טובה עבורנו.
מאסק: כן, בטח!
מקס: תכלס, העניין שלי בנויראלינק הוא כזה של מדע טהור. אני מתעניין מאוד בטיבה של התודעה. יש המון פילוסופיה די מטופשת שנהגתה לאורך אלף השנים האחרונות בנושא, אבל אני חושב שהיא הייתה מוגבלת בכלים המעשיים שלה, ביכולת שלנו לחקור ולנתח את המוח. ככל שהכלים יהיו טובים יותר, התשובה תהיה יותר ויותר בשדה של הפיסיקה. זה אחד הנעלמים הגדולים של העולם, ונוכל לפתור את המסתורין הזה אחת ולתמיד.
מנחה האירוע (לקהל): הדובר הבא הוא ד"ר פליקס דקו (Felix Deku, PhD), מנהל מיקרו-פבריקציה (Director of Microfabrication). ד"ר דקו עומד בראש צוות הכולל מהנדסי תהליכים ומדעני חומרים האמון על יצירת החוטים הזעירים המושתלים במוח.
פליקס: עבורי – האם תוכלו לדמיין עתיד ללא מחלה? עתיד שבו נדע מה צפוי לקרות לנו לפני שהוא יקרה, ולמנוע זאת. באמצעות המכשירים שלנו נוכל לנתח לא רק מסרים חשמליים אלא לדגום רמזים כימיים במוח, ואם נצליח – ואני בטוח שנצליח – נוכל למנוע, מבעוד מועד, מחלות, וזה בוודאי יתרום לתפוצת המכשירים האלה. אני מצפה לעתיד הזה.
מנחה האירוע (לקהל): לדובר הבא קוראים זאק והוא עובד בצוות המיקרו-פבריקציה, על השתלים.
זאק: אני נרגש מהאפשרות לעזור לאנשים להתמודד עם אתגרים מורכבים שנובעים מנסיבות חיים קשות ומזל רע. מצבים שלא באשמתם, פגיעות עמוד שגרה, מחלות מוח, אירועים מזעזעים שמשנים חיים מקצה לקצה. בתקווה נוכל להחזיר להם יכולת ולו חלקית לתפקד.
מנחה האירוע (לקהל): הדוברת הבאה היא אוטום סורלס (Autoumn Sorrells), מנהלת טיפול וניהול החיות (Animal Care Program Director). לסורלס חשוב לציין שהפילוסופיה שמובילה את המחלקה שלה היא ניהול מערך ניסויים שבו החיות מסוגלות להסכים ולהתנדב לפרויקטים השונים, לבצע בחירה מודעת להשתתפות בניסויים, ווידוא כי המחקר ההתנהגותי בנויראלינק יושתת רק ואך ורק על חיזוקים חיוביים, יצירת האפשרות להסכמה ורצון להשתתפות מצד החיות. אוטום, בבקשה.
אוטום: אני מכירה ואוהבת אנשים רבים על הספקטרום האוטיסטי ומעניינת אותי המחשבה שנויראלינק תוכל אולי להעניק פתרונות לא/נשים כאלו, אם יבחרו בסוג כזה של טיפול.
מנחה האירוע (לקהל): סאם הוא וטרינר בצוות ניהול החיות שעובד עם אוטום, והוא הדובר האחרון שלנו.
סאם: כל מי שדיבר עד כה הציע רעיונות נהדרים והצעות מבריקות, עבורי העניין הוא זיכרונות. כולנו מאבדים זיכרונות לאורך זמן. כבר עכשיו אני לא זוכר את ילדותי, וזה רק ילך ויחמיר. מה אם יהיה לנו מאגר זיכרונות שניתן לגשת אליו בכל רגע, אם אתה מבועס אתה יכול לגשת לזיכרונות שמחים, מתגעגע למישהו או משהו, אתה יכול לגשת לזיכרונות האלו, זה יהיה משנה חיים.
מנחה האירוע (לקהל): איזה מגוון יפהפה של תשובות!
מאסק: טוב, תודה רבה שצפיתם בנו. כמו שאמרתי, אנא שיקלו לעבוד בנויראלינק ולעזור לנו לפתור את הבעיות האלו. יש המון עבודה לעשות עד שנגיע למכשיר שזמין באופן רחב, אמין ובמחיר סביר. אז… שיקלו להצטרף ולתמוך בנו במשימה! תודה רבה!
הנפשות הפועלות
לפי סדר ההופעה. חברות וחברי הצוות לא הוצגו רשמית ובאופן מסודר. הצלחנו לזהות את רוב המשתתפים.
איפה הם עכשיו?
צוות נויראלינק
נכון לבדיקה שערכנו במרץ 2022 רובין, מקס ופליקס עזבו את החברה.
לפי פרופיל הלינקדאין של רובין היא עזבה באפריל 2021. היא כרגע לא מחפשת עבודה, וכותבת "Taking some time off in the mountains".
מקס הודאק עזב במרץ 2021. הוא כעת המייסד והמנכ"ל של סטארט-אפ ביוטכנולוגיה חדש בשם Science.
ד"ר פליקס דקו עזב במרץ 2021. הוא כעת עובד ב Braingrade, חברה אחרת בסקטור ה-BCI.
כסף
ביולי 2021 הודיעה נויראלינק על גיוס של 205 מיליון דולר, בין הגורמים המשקיעים: Vy Capital, קרן הון סיכון מדובאי, קרן ההשקעות של Google ו-Founders Fund, קרן ההשקעות של פיטר תיל, שותפו הותיק של מאסק מתקופת פייפאל, אותה ייסדו יחדיו.
הישגים
באפריל 2021 שחררה נויראלינק וידיאו שהדהד ברחבי האינטרנט – קוף מקוק משתעשע במשחק המחשב פונג "בטלפתיה", באמצעות שתל של החברה.
בפברואר 2022 הוגשה תלונה בארה"ב כנגד החברה ע"י הקבוצה Physicians Committee for Responsible Medicine בטענה כי הניסויים שהחברה מבצעת על הקופים שברשותה גורמים "לסבל "קיצוני, וכי החברה "התעללה במוחותיהם תוך ביצוע ניסויים מפוקפקים, כשבסופם הם מושלכים לסבול ולמות". נויראלינק הוציאה הכחשה גורפת בנוגע לסבל שעברו החיות אך הודתה כי מתוך 23 הקופים בניסוי, 15 מתו.
ואילון?