English
→ חזרה
מכונית הספורט Tesla Roadster של אילון מאסק לאחר ששוגרה לחלל בטיל של SpaceX, פברואר 2018
אורי אביב

פרובוקציה | הבשורה ע"פ אילון מאסק

מרתק לתהות על קנקנו של האדם העשיר בעולם ומשימתו לשימור והרחבת התודעה האנושית אל עבר קיום בין כוכבי, במיוחד כשהעתיד האוטופי אליו הוא מוביל מהדהד שלל יצירות מדע בדיוני.

27/04/2022

זמן קריאה: דקות

אילון מאסק כבר מזמן אינו האדם שנולד בפרטוריה, דרום אפריקה, ב-28 ביוני, 1971. מאסק הוא סמל וסימן, גולם ומנהיג, ייצוג לתופעה תרבותית, מעמד חברתי, מערך רעיוני, סט אידיאולוגיה וערכים, חזון אוטופי לעתיד האנושות.

אילון מאסק פותח את תכנית הבידור הפופולרית Saturday Night Live, מאי 2021

Make humanity multiplanetary & extend the light of consciousness to the stars – Elon Musk

מהלכיו המאוד-פומביים הם לרוב רדיקליים ושנויים במחלוקת, לעתים כאוטיים, לפרקים מרגשים, תמיד מרתקים וראויים לתשומת לב ולבחינה ביקורתית.

מאסק אמנם עומד בחזית מיזמים רבים אך אינו העובד היחיד בטסלה, ספייס-אקס או בשלל החברות בבעלותו וניהולו (1). מעניין לרדת למניעים ולעומקי המחשבה לא רק של המנהיג אלא של מעגליו הקרובים, שותפיו ועובדיו הבכירים הפועלים בראי חזונו לשימור והרחבת התודעה האנושית, בדרכנו לקיום אינטר-גלקטי (מאסק חוזר חדשות לבקרים על המטרה שמובילה אותו בכל מיזמיו – Make humanity multiplanetary & extend the light of consciousness to the stars).

בהקשרנו הצנוע, חזונו של מאסק מהדהד לא מעט ספרות ויצירות מדע בדיוני (2), מרתק לתהות על קנקנו של אחד האנשים המשפיעים בעולם, סביבתו המיידית והתנועה הרעיונית שהוא מוביל, כולם מונעים בדלק הסילוני של מדע בדיוני, מדע בדיוני מסוג מסוים, עם חזון לעתיד אוטופי מסוים, המייצג ראיית ותפישת עולם מסוימות.

באוגוסט 2020 קיבלנו הצצה קטנה לכך. בהפוגה שבין גל קורונה ראשון לשני התכנס הצוות הבכיר של נויראלינק, סטארטאפ שייסד מאסק, לאירוע פומבי שבו ענו על שאלות הציבור ובהן – מהו חזונכם לעתיד. התשובות היו מרגשות, מטרידות, מפחידות, נהדרות. ויוצגו כאן לפניכם. טעימה קטנה:

הקשר הנוירוטי

כולנו שמענו על טסלה וספייס-אקס, חברות הענק בבעלותו וניהולו של אילון מאסק (אליהן ייתכן ותצטרף טוויטר בקרוב, נכון לכתיבת שורות אלו), אבל יש עוד כמה. את נויראלינק הקים מאסק עם מספר שותפים ב-2016, חברת נוירו-טכנולוגיה, שמטרתה – כמובן – לזעזע (לבצע "דיסרפשן") את המחקר והתעשייה בתחום. נויראלינק מפתחת שתלים של ממשקי מוח/מחשב, כלומר מכשור הנשתל בגופו – מוחו – של אדם, ומיועד לאפשר לו ממשק ישיר, "באמצעות המחשבה בלבד", עם מחשב.

נשמע כמו מדע בדיוני? בהחלט, אבל נרד לקרקע ונזכיר שקוצב הלב הראשון הושתל ב-1958 ויש לנו מגוון מכשירים רפואיים המושתלים בגופנו, גם במוחנו, שמרפאים או מטפלים בפגיעה, מחלה, לקות או נכות ומקלים בצורות שונות על כאב וסבל אנושי – ונהדר שכך, וכן ירבו. נויראלינק רחוקה מלהיות הגורם היחידי הפועל בתחום השתלים המוחיים ויש שלל מעבדות מחקר, כולל בישראל, כמו גם חברות מסחריות. עם זאת, נויראלינק בהחלט מאוד מתוקשרת, כנראה שלא מעט בזכות המייסד שלה, ועד כה גייסה 363 מיליון דולר.

בהקשרנו, תחת כותרת הגליון "אדונים ומשרתים", שהרי אם "הרובוטים האוניברסליים של רוסום" מציג את הדיכוטומיה שבין אדם למכונה, החזון של נויראלינק הוא, לכאורה, ביטול האבחנה הזו לחלוטין, להביא לסופה ולייצר ממשק ישיר, "בלתי-אמצעי", שלנו עם המכונה. החזון שנויראלינק מציגה הוא הרבה מעבר לריפוי חרשות או עיוורון, טיפול באפילפסיה או אפילו שונות נוירולוגית כמו אוטיזם (רק למעוניינים בכך, כמובן!). השתלים של נויראלינק, בחזון החברה, אינם מיועדים רק לטפל או לרפא מומים או פגיעות, אלא מיועדים לכולנו (לחלופין, כולנו נתפשים כבעלי מום ומוגבלות, שנויראלינק תרפא, בדרך אל אחידות נורמלית, או שמא סופר-נורמלית).

הממשק המיועד של נויראלינק אינו רק בין מוח אחד ומחשב אחד, אלא "ממשק ישיר" בין בני אדם, באמצעות מחשב. לא רק תקשורת אלחוטית, "טלפתית", של אדם עם מכונה, אלא של אדם עם אדם, ושל בני אדם עם בני אדם, באמצעות מכונה. הגבול הסופי, The Final Frontier, הוא מחיקת הגבולות, סופית. הסוף לזרות. לאחרות. מעבר לסימביוזה מלאה, לא עוד שימוש או ניצול אלא היטמעות, התמזגות, שלא לומר, אפותאוסיס. נהיה לאחד, האחד עם השני ועם האפס והאחד.

למה מאסק? למה עכשיו?

מכונית ספורט אדומה היא הרכישה הקלישאתית של משבר אמצע החיים הגברי, כך ניתן להסיק מכל סדרה וסרט הוליוודיים העוסקים בכך. מה עושה גבר שכבר יש לו מכונית ספורט אדומה, והוא שיגר אותה לחלל? גבר כזה עלול לקנות לעצמו רשת חברתית ב-44 מיליארד דולר.

מאסק אדם מעניין, מעניין מאוד. ב-2008 יצא הסרט הראשון של "איירון מן". רוברט דאוני ג'וניור וג'ון פאברו עיצבו את דמותו של טוני סטארק סביב מאסק, כולל מפגשים עם היזם העשיר והיהיר וביקור במפעליו. בסרט השני, 2010, מאסק כבר עשה הופעת אורח כקולגה ובר-פלוגתא לסטארק המיתולוגי.

אילון מאסק בהופעת אורח לצד טוני סטארק, רוברט דאוני ג'וניור, איירון-מן 2, 2010

אם באותן שנים היה מאסק אחד משורת יזמי טכנולוגיה מרשימים מסיליקון ואלי, אחת מאותן פרסונות צבעוניות ואקסצנטריות, שהרי בשנים האחרונות צבר מעמד של אייקון תרבות, וכמובן שהעפיל השנה אל ראש רשימת עשירי העולם.

חברת החלל ספייס-אקס שבבעלותו ביצעה עשרות שיגורים ב-2021, בהן הטיסה האזרחית הראשונה לחלל (אבל באמת לחלל, בניגוד לריצ'רד ברנסון וג'ף בזוס שרק גרדו את החלל) (3). פרויקט סטארלינק של ספייס-אקס מונה כעת כ-2,000 לוויינים, צי חסר-תקדים (המיועד למנות עשרות אלפים עד תום העשור) המספק כבר עכשיו אינטרנט פס-רחב ב-24 מדינות (ובעתיד, בכל העולם). ב-2021 חברת הרכב החשמלי טסלה מכרה כמיליון רכבים בעלי יכולות סמי-אוטונומיות, פתחה מפעלי ענק חדשים, הגיעה לשווי שוק של טריליון דולר (חברת הרכב הראשונה הפורצת את הטריליון), והכריזה על פיתוחו של ה"טסלה-בוט", רובוט דמוי-אנוש המסתמך על מנגנוני הבינה המלאכותית שפיתחה עבור מכוניותיה.

בחזית האישית יצא מאסק לאופנסיבה תדמיתית-תקשורתית שהחלה במאי 2021 כשהתארח ב"סאטרדיי נייט לייב" וחשף לעולם את היותו בעל תסמונת אספרגר, והגיע לקרשנדו בדצמבר כשהוכתר ל"איש השנה" של מגזין "טיים".

מאסק על שער מגזין טיים כ"איש השנה" 2021

בשנתו ה-50 חווה שורה של תהפוכות – הוא מכר את כל בתי מגוריו (4), הוכרז כאיש העשיר בעולם (5) (כשהונו האישי הגיע לכדי 200 מיליארד דולר ועבר את זה של ג'ף בזוס, מייסד אמזון) ונפרד מזוגתו בשנים האחרונות, המוסיקאית גריימס (קלייר אליז בוצ'ר), אם לשני ילדיו הצעירים בני השנתיים והשנה בהתאמה. איקס ו-וואי (כך מכונים ע"י הוריהם) (6) הצטרפו אל משפחת מאסק המתרחבת, לאילון עוד חמישה בנים מנישואיו הקודמים.

בין ניהול חברות ענק וכמה סטארטאפים להורות משותפת לחמישה בני נוער ושני תינוקות מצא מאסק זמן גם לרומנטיקה והחל לצאת עם השחקנית נטשה באסט; לא ויתר על טעימה מחיי הבליינות הסוערים בברלין, שם פיזז עם פתיחת מפעל טסלה הראשון באירופה (7) ונעתר להזמנה לנעול את כנס TED העולמי (8).

בין שלל שערוריות, התבטאויות אומללות והישגים טכנולוגיים ועסקיים חסרי-תקדים, הציגה לפני שנה אחת החברות הקטנות והפחות מוכרות של מאסק הישג צנוע – קוף מקוק משתעשע במשחק המחשב פונג, ב"טלפתיה". ניוראלינק היא החברה, ובמוחו של הקוף הושתל מכשיר שמאפשר לו לתקשר עם מחשב המשחק במחשבה בלבד.

רוסום בן זמננו

בגליון שכותרתו "אדונים ומשרתים" ומציין מאה שנים ל"רובוטים האוניברסליים של רוסום", נעסוק ברובוטים כמובן, אך לא נפסח על הרוסומים.

תזכורת מהירה, "הרובוטים האוניברסאליים של רוסום" היא יצירתו הנבואית של המחזאי הצ'כי קארל צ'אפק מ-1921 עבורה הומצאה המילה "רובוט", המרמזת בצ'כית על עבודה בכפייה או עבדות. בכותרת המחזה, לצד המילה "רובוט" ניצב השם "רוסום" – התעשיין, איל ההון, המדען הגאון, ממציא הרובוטים ומייסד החברה המייצרת אותם בהמוניהם במפעליה. בצ'כית מרמז השם (המומצא) "רוסום" על היגיון, אינטלקט, רציונל (Reason).

היות והרובוטים – באמנות ובתעשייה – הם תוצרת אדם, שהרי מעניין לתהות על כוונת המשורר. מה מטרתו של הרובוט, איזו תפיסת עולם הוא מקדם, איזה עתיד הוא מבשר, איזה עתיד הרוסומים מבקשים להביא, באמצעותו.

נתחיל במקור, בצ'אפק – מדוע יצרו רוסום וצוותו את הרובוטים? כיצד דמיינו הרוסומים הבדיוניים את העתיד? כמובן שראו עושר אדיר עבור עצמם, אך לא רק. עושרם שלהם הוא תוצר לוואי מתבקש מתושייתם, יזמותם, השכלתם, כושר המצאתם. אך בזכות אלו יעניקו לעולם את הרובוטים, והרובוטים יעניקו לכולנו גן עדן עלי אדמות. אוטופיה, בימינו.

מתוך המחזה, בתרגום שלונסקי (9):

כל הפועלים בעולם יהיו מחוסרי עבודה … במשך עשר שנים יעבדו הרובוטים האוניברסאליים של רוסום כמות של חסה, של ארג, של כל שאר הצרכים, עד כי נאמר כולנו: אין ערך עוד לדברים. ייקח לו כל איש כאוות נפשו! חדל עוני מקרב הארץ. כן, מחוסרי עבודה יהיו, ואולם בימים ההם לא תהיה עוד כל עבודה בכלל. את הכל יעשו המכונות החיות … ואחר כך – הקץ לעבודת האדם לאדם, הקץ לעבדות האדם לחומר. איש לא יוסיף עוד לשלם מחיר חיים ושנאה עבור לחם.

נזכיר שסיפור הרובוטים הראשון הוא גם סיפור מרד הרובוטים הראשון. הרובוטים במחזה עולים על יוצריהם וטובחים את בני האדם כולם.

נחזור לימינו אנו ולרוסום בשר ודם ובן זמננו. מאסק אינו הרוסום היחיד, חבריו ויריביו בעמק הסיליקון מייצרים לא מעט רובוטים מסוגים שונים ומגוונים, מכאניים ודיגיטליים, אבל הוא דוגמא מצוינת לתעשיין, איל הון ולמהנדס גאון, לכאורה. ומאסק מייחד את עצמו לא רק בעשייה מהותית בנושאים האלו, אלא גם במחשבה והגות, אך עשייתו והגותו, לפחות חלקית, עומדות בסתירה.

מאסק משחרר חדשות לפרקים נבואות זעם אפוקליפטיות מפני ה-AGI, הבינה המלאכותית הכללית, זו מהסינגולריות ומסרטי "שליחות קטלנית", והיותה סכנה עצומה להמשך קיומו של המין האנושי.

באותה הנשימה מתגאה מאסק בהיות טסלה חברת הרובוטיקה הגדולה בעולם, שממשיכה ומפתחת את אותם מנגנוני בינה מלאכותית מסוכנת המיועדים להחליף בני אדם במטלה הקשה, המסוכנת והמשעממת של נהיגה במכונית. ראוי לציין שמאסק החל לאחרונה להצניע את יכולותיה של בינה מלאכותית מאחורי ההגה ובהכנעה הסכים כי נהיגה אוטונומית כללית ומלאה רחוקה מטסלה, ומאיתנו, מאוד. זה לא מנע ממנו מלהציג בפרזנטציה מהמוזרות יותר שנראו בטכנולוגיה בשנים האחרונות את ה"טסלה-בוט", רובוט דמוי-אדם שהחלה החברה לפתח ומסתמך על אותם מנגנוני בינה מלאכותית ברכביה הסמי-אוטונומיים.

ציבורית עוסק מאסק בחרדות עתידניות ובניסויי מחשבה פילוסופיים אודות בינות מלאכותיות בעתיד ומהעתיד, בעוד מיזמיו חוקרים ומפתחים ומפעליו בונים רובוטים אמיתיים והוא עצמו גורם לסכנה מאוד אמיתית לעובדיו, שנדרשו להמשיך ולהגיע לעבודה במפעליו בזמן מגיפה עולמית.

כל זאת מתכנס לשיא (מ)קומי באירוע ההצגה של נויראלינק.

פרזנטציית נויראלינק, אוגוסט 2020

שלב השאלה הזהה

באוגוסט 2020, בהפוגה שבין גל קורונה ראשון לשני, התכנס הצוות הבכיר של נויראלינק – מדעני מוח, מהנדסים, היזמים המובילים בראשות מאסק – לאירוע הצגה פומבי. מאסק הציג את החזון, סקר את הישגי החברה ואת האתגרים הטכנולוגיים והרגולטוריים, ואז הזמין את הצוות כולו לבמה לענות יחדיו לשאלות הציבור, מטוויטר.

לקראת הסוף נשאלו כולם שאלה אחת זהה – מהו היישום בראשְ ה"וויש ליסט" האישי שלכם עבור ניוראלינק? למה אתם הכי מצפים לו, מקווים לו, עובדים למענו? הצוות הבכיר של נויראלינק, לא שונה במיוחד מהצוות הבכיר של "הרובוטים האוניברסליים של רוסום", עונה לשאלה – למה אתם עושים את מה שאתם עושים, מהו החזון שלכם לעתיד. התשובות היו מדהימות, נעו בין המוזר לנהדר, תקוות תמימות ושאיפות מופרכות, אוטופיה ודיסטופיה.

הפרזנטציה כולה זמינה ביוטיוב. באירוע "אדונים ומשרתים" ב"אוטופיה בתדר 2022" נעתרה קבוצת חברות וחברים לשחזר את שלב השאלה הזהה המופלא ולשתף תובנות ומחשבות והתרשמות מהאירוע המוזר.

התפתחה שיחה מרתקת על ממשקי אדם/מכונה, מוח/מחשב, אנושיות/טכנולוגיה, על הבשורה לעתיד שמציג ומייצג אילון מאסק, על בינה מלאכותית, יצירתיות ופסיכדליה, רצון חופשי וגורל, כסף ואהבה, חזירים, קופי מקוק, ומשחקי מחשב. בהשתתפות: צליל אברהם, ד"ר עדו הרטוגזוןְ, ד"ר ליאור זלמנסון, מושון זר-אביב, אביתר חלימי, בועז לביא, ד"ר רומי מיקולינסקי, פרופ' דורון פרידמן ובהנחיית ד"ר ג'רמי פוגל.

כאן הוידאו מהאירוע, תיהנו!

הקשר הנוירוטי או הבשורה ע"פ אילון מאסק > אדונים ומשרתים > אוטופיה בתדר 2022

הקשר הנוירוטי או הבשורה ע"פ אילון מאסק > אדונים ומשרתים > אוטופיה בתדר 2022 / צילום: ניר מירצקי

כאן תמליל האירוע ועוד הפתעות. 

 


הערות שוליים ומחשבות נוספות

1 // החברות בבעלותו ובניהולו, נכון לכתיבת שורות אלו (אפריל 2022): טסלה – חברת רכבים חשמליים ואוטונומיים, ספייס-אקס – חברת חלל (הכוללת את מיזם הלוויינות המספק אינטרנט פס-רחב בכל העולם "סטארלינק"), בורינג – חברה להקמת מנהרות רכב תת-קרקעיות, נויראלינק – חברת נוירו-טכנולוגיה. נכון לכתיבת שורות אלו הצעתו לרכוש את טוויטר התקבלה ע"י דירקטוריון החברה, עסקה שייתכן ותמומש בהמשך השנה. מאסק נמצא גם בועד המנהל של OpenAI, חברה ללא מטרות רווח לחקר בינה מלאכותית והציג כאפשרות עתידית חברה נוספת לתחבורה בין-עירונית, מיזם המכונה הייפרלופ.

2 // יש מניין דוגמאות להדי מדע בדיוני בפעילותו של מאסק:

ב-2018 בוצע שיגור הבכורה של רקטת Falcon Heacy של חברת ספייס-אקס כשהיא נושאת את רכב הספורט של מאסק מדגם Roadster של טסלה. בתא הכפפות של הרכב הוצב עותק של "מדריך הטרמפיסט לגלקסיה" מאת דגלאס אדאמס, כמו גם מגבת. על לוח המחוונים מודבק סטיקר הקורא Don’t Panic. עוד נושא הרכב דיסק אופטי ועליו טרילוגיית "המוסד" של אסימוב.

שמות שלושת ספינות המנחת הרובוטיות של ספייס-אקס היוצאות אל לב ים ועליהן נוחתים הטילים בחזרתם אל כדור הארץ קרויות כולן על שם ספינות חלל מטרילוגיית המד"ב של איאן באנקס: Just Read the Instructions, Of Course I Still Love You, A Shortfall of Gravitas.

מאסק טען כי בכוונתו לקרוא לספינת החלל הראשונה של ספייס-אקס שתצא אל המאדים "ליבת הזהב" (Heart of Gold) ע"ש החללית שבמרכז עלילת "מדריך הטרמפיסט לגלקסיה".

3 // זו הייתה שנה מוצלחת לאילי הון חובבי חלל.

ריצ'ארד ברנסון הפתיע והמריא ראשון ב-11 ביולי 2021 על סיפונה של VSS Unity של חברת וירג'ין גלקטיק בבעלותו. את טיסת הבכורה חלק עם שלושה הרפתקנים נוספים ושני חברי צוות, היא ארכה כ-10 דקות והגיעה לגובה של 86 ק"מ ועל כן מכונה טיסה תת-מסלולית ורשמית לא פרצה את המחסום אל החלל.

ברנסון הקדים בימים ספורים את טיסתו של מייסד אמזון ג'ף בזוס שיצא לחלל ב-20 ביולי 2021 על סיפון ה-RSS First Step של חברת בלו אוריג'ין, חברת החלל אותה ייסד בזוס בשנת 2000. את הטיסה חלק עם שלושה אורחים, בהם אחיו, היא ארכה כ-10 דקות והגיעה לגובה 107 ק"מ ובכך פרצה את קו קרמן והגיעה רשמית לחלל.

ב-16 בספטמבר 2021 שיגרה לחלל חברת ספייס-אקס של אילון מאסק את ארבעת תיירי החלל הראשונים מטעמה על סיפון ה-Inspiration4. הקבוצה שהתה יחדיו כמעט שלושה ימים מלאים בגובה כ-585 ק"מ מעל פני כדור הארץ.

4 // ב-1 במאי 2020 צייץ מאסק בטוויטר כי כוונתו שלא להיות בעלים של אף בית מגורים ("Will Own No House") ובמרץ 2022 מסתמן כי השלים את מכירת כלל הנדל"ן שהיה בבעלותו. דיווח של ננטי קיטס מהוול סטריט ג'ורנל.

5 // האם אילון מאסק הוא האיש העשיר בעולם כיום? תלוי מי סופר ואיך סופרים. לפי פורבס ובלומברג מאסק הוא אכן האדם העשיר בעולם (שוויו נע עם שווי מניות טסלה אך הוא סביב 250 מיליארד דולר), שני לו ג'ף בזוס, מייסד אמזון, אך הפער ביניהם הוא כ-100 מיליארד דולר. מאסק העפיל לראש הרשימה לראשונה בספטמבר 2021 כשהוא עוקף את בזוס שכיכב בראשה מספר שנים ברצף (ולפניו, ביל גייטס). רק בחודש אוקטובר 2021 הונו המוערך של מאסק קפץ מכ-200 מיליארד דולר לקרוב ל-300 (הודות לקפיצה דרמטית בערך מניית טסלה).

מדד המיליארדרים של בלומברג: https://www.bloomberg.com/billionaires/

רשימת המיליארדרים של פורבס: https://www.forbes.com/billionaires/

יש טענות שעושרם של גורמים כמו משפחת המלוכה הסעודית, בכירים במפלגה הקומוניסטית וקרוביהם או מנהיגים כמו פוטין עולה על כך, אך קשה לאמוד זאת היות והנתונים אינם פומביים באותה המידה.

6 // עת כתיבת שורות אלו מאסק הוא אב לחמישה בני נוער, תינוק בן שנתיים ותינוקת רכה בת 5 חודשים.

ילדם הראשון של מאסק וגריימס בא לעולם במאי 2020 והזוג קרא לו X Æ A-12, אך לטענתם הם מכנים אותו "אקס". בדצמבר 2021 נולדה להם תינוקת נוספת בפונקדאות, לה קראו Exa Dark Sideræl, אותה הם מכנים "וואי".

למאסק חמישה ילדים מנישואיו הראשונים עם הסופרת ג'סטין ווילסון. בנם הראשון מת בגיל 10 שבועות. הזוג החליט להמשיך ולהרות באמצעות הפריה גוץ-גופית, מה שהוביל ללידת זוג התאומים גריפין וקסבייר ב-2004 ולשלישייה קאי, סקסון ודמיאן ב-2006.

7 // בסוף מרץ ביקר מאסק בברלין לרגל פתיחת מפעל טסלה הראשון באירופה בפאתי ברלין. מדיווחים בעיר וציוציו האישיים ניתן היה להבין שהוא חוגג בין מועדוני העיר, אך קצת לכלך על ה"ברגהיין" בטוויטר מה שהוביל לשמועה שלא הוכנס להיכל הקודש של חיי הלילה. מערכת Vice חקרה את הנושא.

8 // מאסק התארח לראיון עם כריס אנדרסון, מנהל TED, בנעילת הכנס העולמי. הראיון התקיים בשעות אחה"צ של 14 באפריל, אותו הבוקר הגיש מאסק את הצעתו לרכוש טוויטר ולעשותה לחברה פרטית בבעלותו. מומלץ לצפייה.

9 // תורגם ע"י אברהם שלונסקי עבור העלאת המחזה בתאטרון "האהל", 1930. פורסם בדחק, כתב-עת לספרות טובה, כרך ז' (ספטמבר 2016, עורך: יהודה ויזן).