מרצה בכיר בחוג להיסטוריה כללית וראש התוכנית ללימודי ארה״ב באוניברסיטת חיפה. היסטוריון של הקפיטליזם האמריקאי ומחשבה כלכלית המודרנית
במרץ 2023 התפרסם מכתב גלוי של עשרות אלפי מדענים ואנשי טכנולוגיה, שקראו כולם לעצור את כל המחקרים מסביב לעולם שמטרתם לקדם את פיתוח הבינה המלאכותית בכל צורה שהיא. במכתב הציגו אנשי המדע והטכנולוגיה את טיעוניהם נגד הפיתוח של מערכות AI, כמו Chat-GPT, Dall-E ואחרות. בתגובה, החלטנו במערכת אוטופיה להציג גם אנחנו את טיעונינו, בשם המילה הכתובה, הכלכלה, הרגולציה והיצירתיות האנושית. והפעם: הכלכלה.
אמנם היה ניסיון להלביש על ה-AI מבנה ארגוני ללא מטרות רווח, אבל ניתן כבר לומר שהניסיון כשל לחלוטין. וודאי שמעתם על המאבק הפנימי שהתרחש בדירקטוריון openAI [בדצמבר 2023 – א"א] בין האגף ללא מטרות-רווח שרצה להאט את קצב הפיתוח לבין האגף האופטימי-קפיטליסטי בהובלתו של המנכ"ל, סם אלטמן, שרצה לדהור קדימה. המאבק הסתיים עם ניצחון מוחץ של, איך לא, אלטמן וההון.
כהיסטוריון של הקפיטליזם האמריקאי אני חושב שהבעיה הכי בוערת כיום היא לא טכנולוגיית ה-AI (שיש לה דווקא את הפוטנציאל לעשות דברים נפלאים לאנושות, אם היא תתועל לערוצים ראויים), אלא העובדה שהעולם מנוהל על ידי חברות פרטיות שמטרתן העיקרית היא לעשות כסף. ראינו כבר לאן זה מוביל כשהדוגמא המתבקשת היא רשת האינטרנט: במקום טכנולוגיות שפועלות עבורנו, קיבלנו במקרים רבים טכנולוגיות שמטרתן העיקרית היא לגרום לנו להתבודד ולהתמכר, למסך, למשחק, לאפליקציה. וכל זאת בכדי להגדיל במקצת את הסיכוי שנקנה עוד זוג נעליים. בחינת גרף שיעור האובדנות של צעירות אמריקאיות מאז שקיבלו סמארטפון, לפני כעשור, הוא עדות קשה אחת מני רבות למה שקורה כשהאינטרנט נשלט על ידי קומץ קטן של תאגידי ענק שכל מטרתם היא שורת הרווח.
במקרה של AI וקפיטליזם, אני רואה שתי סכנות מרכזיות.
סכנה אחת היא ניצחון הבינוניות. הבוטים מייצרים תוכן מאוד בינוני. התשובות שהם מספקים לרוב צפויות ושטחיות. הכתיבה, קלישאתית ורדודה. הם לא חושבים מחוץ לקופסא. האמת היא שהם לא חושבים בכלל. הם פשוט מדקלמים מסרים מובנים בשיטת auto-complete. במובן זה, הם בעצם מכונות לייצור בולשיט. ואם הם באמת ישתלטו על עולמות התוכן שלנו, אני חושש שעוד נתגעגע לסרטי המארוול האחרונים בסדרה.
הסכנה השנייה היא היעלמותו של מעמד הביניים החדש. במיוחד במקומות כמו ישראל. אחרי 50 שנה של ניאו-ליברליזם, שפרק כמעט לחלוטין את הסקטור הציבורי ואת איגודי העובדים, הדרך היחידה שאולי עוד נותרה להתקיים כיום בכבוד, אחת האפשרויות המועטות למוביליות חברתית, היא עיסוק בתוכנה, בתכנות, בעיצוב, ופיתוח וכתיבת תוכנה. מן הידועים שרק מתכנתים חיים היום טוב. אבל עם מערכות AI חדשות, האם גם זה עומד להשתנות?
אני בדרך כלל מאוד סקפטי כשאני שומע שטכנולוגיה הולכת להחליף בני אדם. אבל אי אפשר להתעלם מהעובדה שכל חבריי המתכנתים מסכימים שבעזרת AI, מתכנת אחד יוכל בקרוב לעשות את העבודה של חמישה. מבחינה קפיטליסטית, האתגר הכי גדול של בעלי המניות כיום הוא לשבור את כוח העבודה של המתכנתים ולצמצם עלויות. ואם מה שחבריי המקדדים טוענים אכן נכון, אזי ה-AI הוא מושיעם הגדול של אילי ההון שהשקיעו בטכנולוגיות. וכשזה יקרה, הפערים הסוציו-אקונומיים, הגדולים ממילא, יתרחבו אף יותר. אני לא בטוח לגבי גל אבטלה, אני כן מאמין שזה ירסק את כוח המיקוח של עובדי ההיי-טק, שלצערי לא השכילו להבין שגם הם צריכים התאגדות שתגן עליהם.

סדרת ווסטוורלד, עונה 3